ده خوى و خصلت ياران على (ع)
در كتاب «أعلام الدّين» از رسول اكرم (ص) نقل شده است كه به اميرالمؤمنين (ع) فرمود:
«شيعيان و دوستان خود را به ده خوى و خصلت بشارت بده:
اوّل: پاكى ولادت
دوم: نيكويى و خوبى ايمان
سوم: خدا آنها را دوست دارد
چهارم: قبرهاى آنها وسيع است
پنجم: نور آنها پيشاپيش ايشان در حركت است
ششم: فقر را از ميان چشم هاى آنها بيرون كند و دلهايشان را بى نيازى مرحمت فرمايد
هفتم: خدا از دشمنان آنها كينه و نفرت دارد
هشتم: از بيمارى پيسى و خوره در امانند
نهم: گناهان و بدى ها را از ايشان فرو مى ريزد و از بين مى رود
دهم: آنها در بهشت با من هستند.
پس خوشا به حال آنها و بازگشت خوبى كه دارند. 1
پىنوشت:
______________________________
(1). أعلام الدين، ص 450؛ بحارالانوار، ج 27، ص 162، ح 11. الزهد، ص 86؛ الخصال، ج 2، ص 430، ح 10؛ روضة الواعظين، ص 346؛ مشكاة الانوار، ص 79.
آيا مؤمنى نيست؟
امام باقر (ع) فرمودند:
«خداى تعالى از ابتداى هر شب جمعه تا آخر آن، از بالاى عرش ندا در مى دهد: «آيا بنده مؤمنى نيست تا پيش از دميدن سپيده، براى دين يا دنيايش، مرا بخواند تا من اجابتش كنم؟ آيا عبد مؤمنى نيست كه تا قبل از طلوع فجر، از گناهانش توبه كند تا من او را بيامرزم؟ آيا بنده مؤمنى نيست كه روزى اش تنگ شده باشد تا قبل از طلوع فجر، از من زيادتر روزى درخواست كند و من روزى اش را زياد كنم و بر او وسعت دهم؟ آيا عبد مؤمن بيمارى نيست كه قبل از طلوع فجر، از من درخواست شفا كند، پس او را شفا دهم؟ آيا عبد مؤمن در بندى نيست كه تا قبل از طلوع فجر، از من درخواست آزادى از زندان كند و من او را برهانم و راهش را باز كنم؟ آيا بنده مؤمن ستمكشيده اى نيست كه تا قبل از طلوع فجر از من درخواست انتقام كند و من او را يارى كنم و برايش انتقام بگيرم؟» پس پيوسته اينگونه، مردم را مىخواند تا صبح شود.»
منبع: «عدة الدّاعى و اجاعى السّاعى»، ص 52.
? در ماه مبارک رمضان، به رنگ خدا در آییم ?
?فضیلت اعمال مستحبى ماه رمضان?
? دعا و استغفار
? على ابن ابیطالب(علیه السلام):
بر شما باد در ماه رمضان به استغفار و دعاى زیاد. دعاهاى شما دافع بلا از شماست و استغفار شما از بین برنده گناهان است.(۱)
توضیح: از وظایف روزه داران در این ماه، دعا و درخواست حوایج از حضرت حق است که بنده احساس نیاز به پیشگاه بى نیاز کرده، و دستهاى احتیاج خویش را به درگاه او دراز می کند.
? روزهاى ماه رمضان
? رسول الله(صلى الله علیه و آله):
اى مردم ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش به شما رو کرده است، ماهى است که پیش خدا بهترین ماه است و روزهایش بهترین روزها و شبهایش بهترین شبها و ساعاتش بهترین ساعات.(۲)
? اعتکاف
? رسول الله(صلى الله علیه و آله):
اعتکاف در یک دهه از ماه مبارک رمضان برابر با ثواب دو حج و دو عمره است.(۳)
توضیح: در ایام و لیالى مقدسهاى، طبق روایات رسیده از ائمه معصومین (علیهم السلام) مستحب است که هر مسلمانى در صورت امکان دهه آخر ماه مبارک رمضان را در مسجد معتکف شود، که پیامبر اکرم(ص) در تمامى عمرش چنین می کرد.
? تلاوت قرآن
?بهترین اعمال در شبها و روزهاى ماه مبارک رمضان، تلاوت قرآن است. اگر چه تلاوت قرآن در تمام اوقات ثواب دارد، ولى چون قرآن در ماه رمضان نازل شده است، از اجر و ثواب ویژهاى برخوردار است چنانچه وارد شده:
? ابو جعفر(علیه السلام):
براى هر چیزى بهارى است و بهار قرآن رمضان است.(۴)
بنابراین امتیازات قرآن به اعتبار نزولش در ماه رمضان از ماههاى دیگر بیشتر است.
? رسول الله(صلى الله علیه و آله):
اگر کسى در این ماه یک آیه از قرآن تلاوت کند، ثوابش مثل کسى است که در غیر ماه رمضان یک ختم قرآن کرده است.(۵)
? افطارى و صدقه دادن
? امام محمدباقر(علیه السلام)
اى سدیر! آیا می دانى چه شبهایى است این شبها؟ سدیر گفت: بلى فدایت گردم این شبها شبهاى ماه رمضان است، مگر این شبها چگونه است؟ امام (علیه السلام) فرمودند: آیا قدرت دارى هر شب از این شبها ده بنده از فرزندان اسماعیل (ع) را آزاد کنى؟ پس سدیر عرض کرد: پدر و مادرم به فدایت، ثروتم کفاف نمی دهد، پس امام پیوسته تعداد بنده ها را کم کرد، تا رسید به یکى در تمام این ماه، سدیر گفت: قدرت ندارم پس امام(ع) به او فرمود: آیا قدرت ندارى هر شب یک مسلمان روزهدارى را افطار دهى؟ سدیر عرض کرد: بلى تا ده نفر را هم مىتوانم افطارى بدهم، پس امام به او فرمود: اى سدیر همان است که اراده کردى یعنى با افطارى دادن ده روزه دار به ثواب عتق و آزاد کردن ده بنده از اولاد اسماعیل (ع) نایل می گردى.(۶)
توضیح: خداوند انسان روزهدار را بر آنچه انفاق مىکند در خوردنیها و آشامیدنیها محاسبه نمی کند ولى در این امر «اسراف» نشود.
? ابى عبدالله(علیه السلام):
هر کس در ماه رمضان صدقه اى بدهد خداوند هفتاد نوع بلا را از او دو می کند.(۷)
پی نوشتها:
۱- امالى شیخ صدوق، ص 61
۲- امالى شیخ صدوق، ص 93
۳- وسائل الشیعه، ج 7، ص 397
۴- وسائل الشیعه، ج 7، ص 218
۵- امالى شیخ صدوق، ص 93
۶- من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 134
۷- بحار الانوار، ج 93، ص 316
نعره شيطان
از امام باقر (ع) روايت شده است:
«چون پيامبر اكرم (ص) در روز غدير خم دست على (ع) را در دست گرفت، شيطان در ميان سپاهيانش نعره برآورد و هيچيك از آنها، چه در خشكى و چه دريا به جاى نماند؛ مگر آنكه در پى نعره او به سويش دويدند و گفتند: اى آقا و مولا! چه بر سر تو آمده؟ ما هرگز از تو، نعره هاى دهشتناك تر از اين نعره نشنيده بوديم. او گفت: «اين پيامبر كارى كرد كه اگر به راستى تحقّق يايد، ديگر كسى هرگز خدا را نافرمانى نكند.» چون منافقان [روز غدير پس از معرفى] گفتند: «اين مرد [پيامبر اكرم (ص) از سر هواى نفس سخن مىگويد.» و يكى به ديگرى گفت: … گويا ديوانه شده!» در اين هنگام، شيطان فريادى از سر شادى زد و دوستانش دوباره گرد او حلقه زدند. او بديشان گفت: «آدم، پيمان خود را شكست؛ ولى به خدا كفر نورزيد؛ امّا اينان هم پيمانشان را نقض كردند و هم به پيامبر (ص) كفر ورزيدند.»
پس هنگامى كه پيامبر (ص) از اين جهان رخت بر بست و مردم به جاى على (ع) ديگرى را به خلافت نشاندند، شيطان تاج شاهى بر سر نهاد و منبرى نهاد و … گفت: «شادى كنيد كه تا روز ظهور امام زمان (عج)، خداوند فرمان برده نشود.»
منبع: «كافى»، ج 8، ص 424.
از ما حركت از خدا بركت
بِسْم اللهِ الْرَّحْمنِ الْرَّحيم
يكى از ياران رسول خدا صلى الله عليه و آله فقير شد. محضر رسول خدا صلى الله عليه و آله آمد و شرح حال خود را بيان كرد. پيغمبر صلى الله عليه و آله فرمود:
برو هر چه در منزل دارى اگر چه كم ارزش هم باشد بياور!
آن مرد انصار رفت و طاقه اى گليم و كاسه اى را خدمت پيغمبر صلى الله عليه و آله آورد.
حضرت آنها را در معرض فروش گذاشت و فرمود: چه كسى اينها را از من مى خرد؟
مردى گفت : من آنها را به يك درهم خريدارم .
حضرت فرمود: كسى نيست كه بيشتر بخرد!
مرد ديگرى گفت : من به دو درهم مى خرم .
پيغمبر صلى الله عليه و آله به ايشان فروخت و فرمود: اينها مال تو است .
آن گاه دو درهم را به آن مرد انصار داد و فرمود: با يك درهم غذايى براى خانواده ات تهيه كن و با درهم ديگر تبرى خريدارى كن و او نيز به دستور پيغمبر صلى الله عليه و آله عمل كرد.
تبرى خريد و خدمت پيغمبر صلى الله عليه و آله آورد. حضرت فرمود: اين تبر را بردار و به بيابان برو و با آن هيزم بشكن و هر چه بود ريز و درشت و تر و خشك همه را جمع كن ، در بازار بفروش .
مرد به فرمايشات رسول خدا صلى الله عليه و آله عمل كرد. مدت پانزده روز تلاش نمود و در نتيجه وضع زندگى او بهتر شد.
پيغمبر گرامى صلى الله عليه و آله به او فرمود: اين بهتر از آن است كه روز قيامت بيايى در حالى كه در سيمايت علامت زخم صدقه باشد.